Presentatie1

Ouderwets onthaasten

Al een tijdje hoef je je niet meer te schamen voor je haak- of brei-verslaving. Handwerken is hip! Je maakt er de prachtigste dingen mee. Een sprei voor op de bank om lekker onder te kruipen. Een mooie grote poef of een leuke muts. In mijn volgende blog vertel ik over het resultaat van mijn haak-project. Maar, het moderne handwerken gaat verder dan alleen het maken van mooie dingen. Het heeft een rustgevende werking, hiermee ontvluchten we de dagelijkse hectiek. Ook kun je gebruikte items, door ze te versieren of in te pakken met je haak of breiwerk, een 2e leven geven. Niet alleen in huis, maar ook objecten in de natuur of de stad.

haken

Trend: Onthaasten
De hectiek van het dagelijkse leven even ontvluchten. Die behoefte heb je vast ook wel eens. Gewoon iets doen waar je niet al te veel over na hoeft te denken. Even weg van al die digitale processen; computer, tv, mobiel en lekker ‘ouderwets’ iets tastbaars maken met je handen. ‘Onthaasten’, we hebben er zelfs een hip woord voor. Grappig eigenlijk dat we met z’n allen het moderne leven ontvluchten door terug te grijpen op dingen van vroeger. Ik heb het idee dat mensen vroeger meer tijd voor elkaar hadden. Dat het leven minder gehaast en stressvol was. Door ons bezig te houden met activiteiten van vroeger, grijpen we terug op die rustigere levensstijl. Zo onthaasten we: We gaan weer zelf onze groentes verbouwen. We proberen in de keuken wat meer afstand te nemen van het kant-en-klaar concept. En.. handwerken, zoals breien en haken, mag weer.

Trend: Hergebruik
Het hergebruiken van materialen is helemaal van nu. Met haken en breien kun je materialen en items heel goed een tweede leven geven. Weggooien is niet meer van deze tijd. Heb je er wel eens aan gedacht om oude t-shirts of plastic zakken te gebruiken om mee te haken? Het geeft een bijzonder resultaat, het is goed voor het milieu en je creëert echt iets met een verhaal! Hiernaast kun je gebruikte items ook versieren met je haak- of breiwerkjes. Een oud krukje vrolijk je gemakkelijk op door een fleurige hoes en een oude autoband kun je goed gebruiken als vulling voor een gehaakte poef.

Recycling
Poef gemaakt van plastic zakken                                    Sloophoutkrukjes versierd met haakwerk

Trend: Wildbreien
Delen is het nieuwe hebben. Binnen deze trend past het ‘wildbreien’. Een vorm van street-art waarbij publieke objecten worden versierd met brei- of haakwerkjes. Een mooi initiatief, ontstaan uit de gedachte om creatieve uitingen met elkaar te delen. Hiermee geef je de stad of natuur meer kleur, warmte en persoonlijkheid.

Wildbreien
Wildbrei-initiatief in de stad                                                 … en in de natuur

Schroom niet en ga lekker aan de slag met haak- of breinaald en draad! Neem de tijd en maak iets moois. Onlangs heb ik zelf een groot vloerkleed gehaakt. Hierover vertel ik meer in mijn volgende blog.

Beeld: grabbits.nl en HomeStory.nl

Categories: Leuk om te weten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>