oogst moestuin

Moestuin kalender

Werkzaamheden in de moestuin van maand tot maand

 

Januari en februari

Er is nu nog niet zo veel te doen in de tuin. Wel kun je je vast verdiepen in wat je het komende jaar allemaal wil zaaien en poten. Maak een globale indeling voor je tuin. Sommige groentes staan namelijk graag in elkaars nabijheid, anderen juist niet. Ik bestelde in januari alvast zaadjes en pootgoed. In februari begon ik mijn tuin voorzichtig voor te bereiden op het seizoen: Ik maakte  een hekje om de tuin en bracht een globale structuur aan in de tuin door wat paden te maken van tegels.

 

Maart
Als het weer het toe laat kun je in maart echt aan de slag in de tuin! Ik bemeste ik de tuin met gedroogde koeienmest om deze vervolgens helemaal om te spitten. Ook begon ik met het zaaien van zaadjes in kweekbakjes; radijs, wortel en courgette. De aardappelen liet ik vast voorkiemen. Op die manier bouw je alvast een voorsprong op op de oogst. Dit doe je door ze los van elkaar neer te leggen op een lichte plek. Er komen dan uit de ogen van de aardappel groene kiemen. Laat de kiemen niet te groot worden, dan vergroot je de kans dat ze afbreken bij het poten.
Moestuin bemesten
gedroogde koeienmest om de tuin mee te bemesten

 

April
Heb je een beetje lef? Dan kun je deze maand beginnen met poten! De kans op vorst is nog aanwezig deze maand, dus je moet wel alert zijn. Wil je zeker zijn van je zaak, wacht dan tot half mei, dan is de kans op vorst nagenoeg voorbij. In al mijn enthousiasme ben ik natuurlijk direct aan de slag gegaan. De voorgekiemde aardappelen heb ik op 30 cm afstand van elkaar op ongeveer 10 cm diepte gepoot. Tussen de rijen heb ik ongeveer 50 cm afstand gehanteerd. Omdat ik niet te veel risico wilde nemen heb ik een vliesdoek over de grond gelegd, zodat de grond minder gevoelig was voor vorst.

Eind april heb ik de eerste helft van mijn pootuitjes gepoot. In een geultje op ongeveer 15 cm afstand van elkaar net onder het oppervlak van de grond. De andere helft besloot ik later te planten om te bekijken wat een beter resultaat geeft.

De in een kweekbakje opgekweekte wortelplantjes heb ik allemaal afzonderlijk in rijen geplant (verspenen). Het is even een werkje om de kleine sprietjes uit elkaar te halen en te poten, maar daarna kunnen ze hun gang gaan om mooie grote wortels te worden. Hetzelfde geldt voor radijs. Aan het begin van deze blog gaf ik al toelichting op deze groente.

Dat het een risico is om in april plantjes in de volle grond te planten merkte ik nadat ik mijn zorgvuldig opgekweekte courgette plantjes uit had geplant. Een nacht lichte vorst werd hen helaas fataal.

In een tuincentrum kwam ik artisjok plantjes tegen. Dit leek mij een bijzondere plant om op te kweken. Ik heb ze op ongeveer 80 cm afstand van elkaar geplant.

Verder heb ik in deze maand een nieuwe zaden gezaaid in kweekbakjes: bietjes, broccoli, komkommer en dahlia’s.

Aardappels potenAardappels vliesdoekUi planten
de voorgekiemde               vliesdoek ter                              het poten van de uien
aardappel wordt              bescherming tegen vorst
gepoot

 

Mei
In deze maand begint de tuin weer echt te leven. Het zonnetje wint aan kracht en ook de naburige volkstuinen worden weer in gereedheid gebracht. Ik pootte de 2e rij uien en de opgekweekte bieten en broccoli plantjes in de volle grond. Ik kocht een paar tuinbonen plantjes en plantte deze tegen een rek van bamboe stokken.

En dan, het leukste van deze maand.. Het oogsten van de eerste groentes: radijs en rabarber. Hierover heb ik aan het begin van deze blog al uitgebreid verteld.

ui rabarber radijs
het loof van ui                          rabarber klaar om te                 radijs klaar om te
                                                 oogsten                                     oogsten

Juni

In deze maand is het water niet aan te slepen, het onkruid niet tegen te houden en proeven allerlei beestjes de planten of vruchten alvast voor. Alle hens aan dek dus! Maar, als je deze beproevingen doorstaat volgt een fijne beloning, het oogsten van veel groentes!

De aardappelplanten (in heb gekozen voor Gloria’s) zijn zo ver dat ze geoogst kunnen worden. Al vroeg in het jaar was ik in de weer met de aardappelen en dat betaalt zich nu uit in vroeg oogstbare aardappelen. Het is natuurlijk maar afwachten wat er onder de grond allemaal gebeurd met de aardappelplant. Maar er bleken al mooie grote knollen aan te zitten. Je hoeft de planten niet allemaal in 1 keer te oogsten, je kan dit prima over een aantal weken spreiden.

wortel aardappel
Vers geoogste aardappelen                                Wortels, in allerlei mooie vormen

In deze maand kon ik ook wortels, courgette en broccoli oogsten. De meest bijzondere wortel-creaties kwamen uit de grond toen ik begon met oogsten (zie foto). Aan ruimtegebrek kan het niet liggen, ze hadden voldoende afstand van elkaar. Blijkbaar heb ik wortels van een eigenwijs soort, of dit zijn wortels zoals ze ooit bedoeld waren. Juist leuk eigenlijk, al die vormen en ze smaken heerlijk!

De courgetteplanten schieten bij mooi weer en voldoende water de lucht in. Al snel verschijnen er hele mooie oranje bloemen die vervolgens vruchten vormen. Naast de normale (langwerpige) courgettes, heb ik ook een plant die bolvormige vruchten vormt (zie foto).

courgette
Vrucht van bolcourgette                                               Vrucht van gewone courgette

Eerder dan verwacht kon (en moest) ik broccolistronken oogsten. De knoppen van de planten waren nog niet erg groot, maar al vroeg veranderden sommige knoppen al in bloemen. Achteraf kreeg ik de tip om de eerste stonk met knoppen weg te snijden zodat de zijscheuten zich kunnen ontwikkelen tot grotere stronken.

broccoli
 Knop van broccoliplant                                                           Bloeiende broccoli

 

Beeld: HomeStory.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>