blog kleed 1

DIY vloerkleed haken

In mijn vorige blog vertelde ik dat handwerken niet ouderwets en saai is, maar juist helemaal van nu. Een beetje in mijn eigen belang, moet ik toegeven. Want, in deze blog vertel ik over mijn tijdelijke haak-verslaving met als doel een groot vloerkleed voor in mijn woonkamer te realiseren.

Een rond vloerkleed, daar was ik naar op zoek, maar kon ik nergens vinden.. Dat was voor mij de aanleiding om zelf een poging te wagen een kleed te gaan haken. Een paar maanden ben ik met dit projectje zoet geweest (het kan natuurlijk sneller, maar het moet ook leuk blijven!). Het resultaat is een stoer, rond vloerkleed van ongeveer 2 meter doorsnee. Het kleed is gemaakt van dikke textielgarens van het merk Hooked. De garens zijn gemaakt van restmateriaal uit de mode en textielindustrie. Een mooie manier van recycling dus! Wil je ook je eigen vloerkleed haken? Volg de beschrijving hieronder.

vloerkleed haken hooked

Wat heb je nodig?
(voor een kleed van circa 2 meter doorsnee)

– Haaknaald (12 mm)
– 12 bollen Hooked Zpagetti. De collectie van Hooked wisselt continu, doordat er gebruik wordt gemaakt van restpartijen stof. Als je een 1-kleurig kleed wil maken kun je de bollen het best allemaal in 1 keer kopen.

Welke steken worden er gebruikt?

20150422_16260020150422_092558

Losse steek                                                           Halve vaste steek

20150422_081926

Vaste steek

Hoe haak je een cirkel?

Begin met 4 losse steken en maak een halve vaste steek in de 1e steek om een cirkel te maken. Vervolgens haak je telkens een nieuwe cirkel (toer) er bovenop. Het hele kleed is verder gehaakt met vaste steken. Bij de eerste toeren is het belangrijk dat je regelmatig meerderd. Meerderen houdt in dat je in een nieuwe toer meer steken zet dan in de vorige, de cirkel wordt immers groter, dus het aantal steken moet zich uitbreiden. Een makkelijk ezelsbruggetje is om steeds twee steken in de n-de steek te haken, waarbij de n staat voor de toer waarin je nu bent. Dus: In toer 1 (de 1e cirkel op het ‘basis-rondje’) haak je in elke steek 2 steken. In toer 2 haak je in elke 2e steek 2 steken. In toer 3 haak je in elke 3e steek 2 steken. Enzovoorts. Sluit elke tour af met een halve vaste.

Word je al duizelig van alle haak-vaktermen? Geen nood, er is een duidelijke uitleg (met video’s) te vinden op http://nl.wikihow.com/Rond-haken. Je hoeft echt geen doorgewinterde handwerker te zijn om dit te kunnen. Ik had voor dit project nog nooit een haaknaald aangeraakt. Een beetje geduld is wel mooi meegenomen. En.. ga gewoon aan de slag. Je leert het best en snelst door het gewoon te proberen.

Waar moet je op letten?

Naarmate het kleed groter wordt kun je het beste het haakschema loslaten en op gevoel gaan meerderen. Omdat Zpagetti kan variëren in dikte werkt op gevoel meerderen meestal ook beter dan stug vasthouden aan een schema. Gebruik hierbij de volgende tips. Als het kleed gaat golven. Dan zijn er teveel steken en moet je in de volgende toer minder extra steken of helemaal geen extra steken maken. Krijgt het kleed een bolvorm? Dan zijn er te weinig steken en moet je in de volgende toer extra steken maken. Soms kan het kleed een beetje hoekig worden door het meerderen. Het kan helpen om niet telkens op het zelfde punt te meerderen of om een aantal toeren niet meerderen.

Succes!

Beeld: HomeStory.nl

Categories: DIY interieur

6 comments

 • marleen

  Hoi!
  Super mooi kleed dit, ik ben er nu ook mee bezig n.a.v. dit blog. Hij wordt echt heel erg gaaf! Weet jij hoeveel keer je ongeveer bent rond gegaan? Ik zit nu op ±23 rondes en ga nog wel even door, maar hoe groot is jouw kleed?

  Thanks voor de geweldige diy!

  Groetjes,
  Marleen

  • Lian

   Hoi Marleen,

   Leuk dat je na aanleiding van mijn blog aan de slag bent gegaan! Ik weet niet meer precies hoeveel rondes ik heb gehaakt, maar het kleed heeft een doorsnee van ongeveer 2 meter. Ik ben benieuwd naar het eindresultaat. Laat het vooral even weten als het is gelukt.

   Groeten,
   Lian

 • Nikee

  Hoi Lian,

  Wat een gaaf kleed! Ik heb ook nog nooit een haaknaald aangeraakt en zie nu jou kleed en denk: dat wil ik ook op mijn vloer in de huiskamer! Is het een aanrader als ik nog NOOIT een haaknaald heb aangeraakt? Het is tenslotte zonde aks ik alle benodigdheden aanschaf en het blijkt niet een geschikte klus voor een beginner die nog geen enkele steek heeft gehaakt.

  Ik hoor het graag :)

  Groetjes, Nikee

 • marleen

  Hoi Lian,

  Nou hij is vandaag afgemaakt! Iets kleiner, was ook de bedoeling, ongeveer 1,10m gemaakt van 4 bollen Ztringz.
  Super blij mee! Heb er wel even een anti slip matje onder gelegd, want hij ligt in de loop en er staat geen tafel op zoals bij jou. Ik heb evt een foto (incl. soortgelijke poes ;) ), maar die kan ik er hier natuurlijk niet aanhangen.
  Heel erg veel dank voor de tutorial! Helder en duidelijk, vooral de tips over golven en bollen.

  Groetjes,
  Marleen.

 • Corjanne

  Wat gaaf! Ik ben ook bezig, maar de mijne gaat omkrullen, maar als ik hem glad trek heb ik dan is hij wel rond en heb ik niet te weinig steken. Wat kan ik hier aan doen?? Bedankt alvast voor de tip!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>