homestory_radijs

Groene vingers update: Rabarber en Radijs

Vorige week vertelde ik over mijn nieuwe uitdaging: het onderhouden van een volkstuin. Via mijn blog houd ik jullie op de hoogte van de vorderingen. Wat wordt er deze maand gezaaid en geoogst? Ik geef tips waar je aan moet denken en ik deel lekkere bereidingstips! Deze keer speciale aandacht voor de groentes rabarber en radijs. En kort iets over mijn voorbereidingen die natuurlijk al eerder dit jaar begonnen.

Onderaan deze blog vinden jullie een overzicht van mijn werkzaamheden in de moestuin tot nu toe. Elke maand zal ik de lijst aanvullen. Mijn twee persoonlijke hoogtepuntjes in de moestuin deze maand waren de oogst van de eerste stengels rabarber en een heleboel radijsjes. Vandaar de speciale aandacht voor deze twee groentes.

homestory_radijs_rabarber copy

Rabarber
Dat er rabarber in mijn tuin groeide was een verrassing. Een cadeautje van de vorige eigenaar van de tuin! Deze plant is winterhard. Wanneer de wortels van de rabarberplant in de grond blijven zitten komt deze het volgende jaar gewoon weer op. Begin april kwamen er rode bladeren uit de grond en een paar weken later herkende ik de plant als zijnde rabarber.
rabarber in opkomst
de eerste rabarber blaadjes

In mei kon ik de eerste stengels oogsten. Wanneer je de stengels oogst zorg er dan voor dat je de gehele stengel van de plant af trekt, wanneer je een stengel van de plant af snijdt ontstaat er een wondje wat kan gaan rotten. Nadat ik de stengels had geoogst moesten ze natuurlijk bereid worden. Ik had dit zelf nog nooit gedaan, maar ik heb mijn moeder vaak rabarber klaar zien maken. Het is heel eenvoudig: Koken met een beetje water of sinaasappelsap totdat de rabarber uit elkaar valt, suiker toevoegen en klaar! Vroeger werd er vaak wat krijt toegevoegd omdat rabarber veel oxaalzuur bevat. Deze stof bindt zich met calcium en dat betekent dat je opname van calcium hierdoor vermindert. Als je maar een beetje rabarber eet zul je hier geen last van ondervinden. Krijt toevoegen is dus niet noodzakelijk. Zin in iets anders dan compote? Maak eens een appel-rabarber crumble erg lekker en heel gemakkelijk.

Radijs
Heb je geen groene vingers of veel ruimte om groente te kweken? Dan is het kweken van radijs misschien iets voor jou. Het is een makkelijke en snelle groente die niet zo veel ruimte nodig heeft. Eind maart zaaide ik de zaadjes, thuis in een kweekbakje. In april plantte ik de plantjes in de tuin. Het is even een werkje om de kleine plantjes allemaal 1 voor 1 uit te planten, maar als je ze te dicht op elkaar laat staan kunnen ze geen mooi knolletje gaan vormen. Hierna heb je er, op een beetje onkruid wieden en water geven na geen omkijken meer naar. Een paar weken later kun je een plantje uit de grond halen om te kijken of het knolletje al groot genoeg is. Wacht niet te lang met het oogsten van de radijs, dan wordt de radijs minder lekker en wordt de kans groter dat bodemdiertjes alvast het eerste hapje nemen. Radijs is heerlijk om zo te eten, maar je kunt ze ook in diverse gerechten verwerken. Ik vond zelf dit gerecht erg geslaagd: Andijviesalade met radijs en artisjokharten

Werkzaamheden in de moestuin van maand tot maand:

Januari en februari:
Er is nu nog niet zo veel te doen in de tuin. Wel kun je je vast verdiepen in wat je het komende jaar allemaal wil zaaien en poten. Maak een globale indeling voor je tuin. Sommige groentes staan namelijk graag in elkaars nabijheid, anderen juist niet. Ik bestelde in januari alvast zaadjes en pootgoed. In februari begon ik mijn tuin voorzichtig voor te bereiden op het seizoen: Ik maakte  een hekje om de tuin en bracht een globale structuur aan in de tuin door wat paden te maken van tegels.

Maart:
Als het weer het toe laat kun je in maart echt aan de slag in de tuin! Ik bemeste ik de tuin met gedroogde koeienmest om deze vervolgens helemaal om te spitten. Ook begon ik met het zaaien van zaadjes in kweekbakjes; radijs, wortel en courgette. De aardappelen liet ik vast voorkiemen. Op die manier bouw je alvast een voorsprong op op de oogst. Dit doe je door ze los van elkaar neer te leggen op een lichte plek. Er komen dan uit de ogen van de aardappel groene kiemen. Laat de kiemen niet te groot worden, dan vergroot je de kans dat ze afbreken bij het poten.
Moestuin bemesten
gedroogde koeienmest om de tuin mee te bemesten

April:
Heb je een beetje lef? Dan kun je deze maand beginnen met poten! De kans op vorst is nog aanwezig deze maand, dus je moet wel alert zijn. Wil je zeker zijn van je zaak, wacht dan tot half mei, dan is de kans op vorst nagenoeg voorbij. In al mijn enthousiasme ben ik natuurlijk direct aan de slag gegaan. De voorgekiemde aardappelen heb ik op 30 cm afstand van elkaar op ongeveer 10 cm diepte gepoot. Tussen de rijen heb ik ongeveer 50 cm afstand gehanteerd. Omdat ik niet te veel risico wilde nemen heb ik een vliesdoek over de grond gelegd, zodat de grond minder gevoelig was voor vorst.

Eind april heb ik de eerste helft van mijn pootuitjes gepoot. In een geultje op ongeveer 15 cm afstand van elkaar net onder het oppervlak van de grond. De andere helft besloot ik later te planten om te bekijken wat een beter resultaat geeft.

De in een kweekbakje opgekweekte wortelplantjes heb ik allemaal afzonderlijk in rijen geplant (verspenen). Het is even een werkje om de kleine sprietjes uit elkaar te halen en te poten, maar daarna kunnen ze hun gang gaan om mooie grote wortels te worden. Hetzelfde geldt voor radijs. Aan het begin van deze blog gaf ik al toelichting op deze groente.

Dat het een risico is om in april plantjes in de volle grond te planten merkte ik nadat ik mijn zorgvuldig opgekweekte courgette plantjes uit had geplant. Een nacht lichte vorst werd hen helaas fataal.

In een tuincentrum kwam ik artisjok plantjes tegen. Dit leek mij een bijzondere plant om op te kweken. Ik heb ze op ongeveer 80 cm afstand van elkaar geplant.

Verder heb ik in deze maand een nieuwe zaden gezaaid in kweekbakjes: bietjes, broccoli, komkommer en dahlia’s.

Aardappels potenAardappels vliesdoekUi planten
de voorgekiemde               vliesdoek ter                              het poten van de uien
aardappel wordt              bescherming tegen vorst
gepoot

Mei:
In deze maand begint de tuin weer echt te leven. Het zonnetje wint aan kracht en ook de naburige volkstuinen worden weer in gereedheid gebracht. Ik pootte de 2e rij uien en de opgekweekte bieten en broccoli plantjes in de volle grond. Ik kocht een paar tuinbonen plantjes en plantte deze tegen een rek van bamboe stokken.

En dan, het leukste van deze maand.. Het oogsten van de eerste groentes: radijs en rabarber. Hierover heb ik aan het begin van deze blog al uitgebreid verteld.

ui rabarber radijs
het loof van ui                          rabarber klaar om te                 radijs klaar om te
                                                 oogsten                                     oogsten

Heb je ook zin gekregen om je eigen moestuin te beginnen? Probeer het gewoon. In een bak op het balkon, in de tuin of.. schrijf je ook in voor een volkstuin!

Beeld: HomeStory.nl

Categories: DIY tuin

6 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>