20150708_183546-2

Groene vingers update: oogsttijd!

De hoogste tijd voor een nieuwe moestuin update! De tijd vliegt in mijn volkstuin. Sommige planten en vruchten zie je bijna groeien. Uiteraard vraagt het wel de nodige aandacht: Het water is niet aan te slepen, het onkruid niet tegen te houden en allerlei beestjes proeven de planten of vruchten alvast voor. Alle hens aan dek dus! Maar, het is natuurlijk allemaal de moeite waard als je zelf je maaltijd kan gaan samenstellen uit eigen tuin.

Mijn trots, mijn aardappelplanten, zijn eindelijk zo ver dat ze geoogst kunnen worden. Al vroeg in het jaar was ik in de weer met de aardappelen en dat betaalt zich nu uit in vroeg oogstbare aardappelen. Het is natuurlijk maar afwachten wat er onder de grond allemaal gebeurd met de aardappelplant. Maar toen ik mijn nieuwsgierigheid niet langer kon bedwingen en een plant heb uitgegraven bleken er al mooie grote knollen aan te zitten. Smikkelen dus!

wortel aardappel
Vers geoogste aardappelen                                Wortels, in allerlei mooie vormen

Mijn advies voor een lekkere maaltijd met nieuwe aardappelen: Houd het zo eenvoudig en makkelijk mogelijk. Schil de aardappelen niet, snijd ze niet in stukken, maar kook ze in zijn geheel in wat water met een beetje zout. Serveer met jus en mosterd.

Bij aardappelen hoort natuurlijk groente. En ik had zelfs keuze! Wortels, courgette of broccoli. De meest bijzondere wortel-creaties kwamen uit de grond toen ik begon met oogsten (zie foto). Aan ruimtegebrek kan het niet liggen, ze hadden voldoende afstand van elkaar. Blijkbaar heb ik wortels van een eigenwijs soort, of dit zijn wortels zoals ze ooit bedoeld waren. Juist leuk eigenlijk, al die vormen en ze smaken heerlijk!

De courgetteplanten schieten bij mooi weer en voldoende water de lucht in. Al snel verschijnen er hele mooie oranje bloemen die vervolgens vruchten vormen. Naast de normale (langwerpige) courgettes, heb ik ook een plant die bolvormige vruchten vormt (zie foto).

courgette
Vrucht van bolcourgette                                               Vrucht van gewone courgette

Eerder dan verwacht kon (en moest) ik broccolistronken oogsten. De knoppen van de planten waren nog niet erg groot, maar al vroeg veranderden sommige knoppen al in bloemen. Nou zijn een paar bloemen tussen je broccoli niet heel erg, dus we hebben alsnog van de broccoli gesmikkeld, maar de oogst was minder groot dan ik had verwacht.

broccoli
 Knop van broccoliplant                                                           Bloeiende broccoli

Verder staan er in mijn tuintje nog diverse planten lekker te groeien tot dat ze klaar zijn voor de oogst: uien (zie foto), bieten, komkommer, boontjes, aardbeien, tomaten, prei, en artisjok. Binnenkort volgt een update over deze planten.

ui
Loof van uien

Heb je ook een moestuin? Of wil je starten met het verbouwen van groente en fruit? Ik heb een moestuin kalender aan mijn website toegevoegd. Hier som ik alle werkzaamheden, vorderingen en aandachtspunten per maand op, zodat er uiteindelijk een overzichtelijk jaaroverzicht ontstaat. Heb je aanvullingen op of vragen over de kalender, laat het gerust weten! Alle tips en weetjes zijn welkom.

Beeld: HomeStory.nl

 

Categories: DIY tuin, Leuk om te weten

2 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>