oogst moestuin

Groene vingers update: De zomer voorbij in de moestuin

De zomer is weer achter de rug, de winter komt zelfs al in zicht! Eindelijk heb ik tijd om jullie te vertellen over de afgelopen tijd in de moestuin. Mijn spaarzame vrije uurtjes waren nodig om het onkruid in bedwang te houden, groente te oogsten en natuurlijk op te eten. Sommige planten hadden een overweldigende opbrengst. Gelukkig ontvingen buren, familie en collega’s de oogst met open armen.

Komkommer en aardappelen

Verreweg de planten met de grootste opbrengst waren mijn aardappel- en komkommerplanten. In juni begon ik met de oogst van de eerste aardappelen. Op dit moment haal in de laatste aardappelen uit de grond. Ruim 3 maanden kon ik dus genieten van verse aardappelen. De 2,5 kilo pootaardappelen (ongeveer 80 planten) hebben uiteindelijk ongeveer een halve kilo aardappelen per plant opgebracht. Ongeveer 40 kilo dus!

komkommer-aardappel

Na een moeilijke start waren mijn komkommerplanten uiteindelijk ook heel succesvol. Mijn eerste lichting komkommerplantjes lieten het loodje door harde wind en droogte. Mijn tweede lichting plantjes heb ik thuis opgekweekt tot ze al lekker groot begonnen te worden. Op die manier waren ze beter bestand tegen de weersinvloeden buiten. Ik heb een rek gemaakt van bamboestokken en gaas zodat de planten hier tegenaan konden klimmen. Met een overvloedige komkommeroogst als resultaat.

Artisjok

Artisjok plant vrucht bloem

Uit nieuwsgierigheid kocht ik in het voorjaar een paar artisjok planten, deze groeiden uit tot indrukwekkende planten en kregen mooie grote knoppen. Voordat de knoppen gaan bloeien kun je ze oogsten voor consumptie. Kook ze ongeveer 30 min. in wat water met citroensap. Vervolgens kun je beginnen met pellen! De buitenste bladeren zijn nogal taai, hoe verder je naar de kern komt hoe meer vruchtvlees er aan de blaadjes zit. De blaadjes kun je dippen in een sausje. De binnenkant is pluisachtig dit kun je niet eten, maar als je dit wegschraapt houd je de bodem over welke wel weer heel lekker is. Artisjokken zijn leuke vruchten, maar eigenlijk vind ik ze nog leuker als ze gaan bloeien. Veel knoppen heb ik dus niet geoogst maar laten staan totdat ze gingen bloeien. Bloeiende artisjok knoppen zijn echt prachtig!

Uien

uiIn augustus oogstte ik mooie grote uien. Ik heb er een uienvlecht van gemaakt zodat ze makkelijk konden drogen. Ik geniet nog steeds van deze oogst.

 

 

 

 

 

 

 

 


Choggia biet

De krootjes (bietenzaadjes) van de ‘vergeten-groente’ de Choggia biet kreeg ik cadeau. Ik was gelijk nieuwsgierig en heb deze dus opgekweekt. De plant kreeg mooie grote knollen én als je de knol doorsnijdt hebben ze prachtige rood-witte ringen! Ze smaken lekker zoet en kunnen zowel rauw als gekookt gegeten worden, in een lekkere salade bijvoorbeeld.

Choggia biet

Verder..

Verder oogstte ik nog een aantal preien, courgettes en aardbeien. Er zijn ook heus dingen niet gelukt in de moestuin. Mijn aubergine en bonen planten werden niet hoger dan 20 cm.. Ik mocht ongeveer twintig boontjes oogsten, daarna was het klaar. Ik had te veel tomatenplanten in mijn kleine kasje geplant, met schimmel tot gevolg. Mijn pompoen-plant ging goed van start, maar heeft helaas geen vruchten gekregen. Niet alles kan natuurlijk slagen, volgend jaar probeer ik het gewoon weer. Nu staan er nog een aantal wintergroenten in mijn tuintje, maar daarover later meer.

20150913_124037

Beeld: HomeStory.nl

Categories: DIY tuin

1 comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>