20160314_1757332

Een nieuw jaar in de moestuin

De lentezon wint het weer steeds vaker van de winterkou en de dagen worden weer lekker lang. De hoogste tijd om de moestuin weer in gereedheid te brengen; bemesten, herindelen, zaaien en poten! Het is altijd een leuke puzzel; wat ga ik dit jaar kweken, hoeveel en op welke plek. Lees hier hoe mijn kweekplan voor dit jaar tot stand is gekomen.

Geen titel 1

Welke planten

Als eerste heb ik mijn tuinier ervaringen van vorig jaar eens geëvalueerd. Wat deed het goed, wat was leuk of gemakkelijk te kweken en welke nieuwe dingen wil ik dit jaar proberen. Een greep uit de planten die ik dit jaar wil gaan kweken: Aardappelen (lekker! en relatief makkelijk), aardbeien, sla, tomaat (kijken of het dit jaar wel lukt), bieten, courgette (altijd een succes), erwtjes, komkommers, mais (wil ik een keer proberen), artisjokken (de planten hebben de winter doorstaan!) en diverse bloemen.

Waar in de moestuin

Ik heb een schets gemaakt van mijn tuintje en ben plannetjes gaan maken. Sommige planten staan graag naast elkaar, anderen juist niet. Er zijn handige schema’s die deze combinaties weergeven (bijvoorbeeld deze). Ook moest ik bij mijn nieuwe indeling rekening houden met de indeling van vorig jaar. Aardappels mogen namelijk niet twee jaar op dezelfde plek (i.v.m. aardappelziekte). Ook is het handig om planten die veel voeding vragen, en dus de grond uitputten, af te wisselen met minder veeleisende planten.

moestuinplan2
Tuinindeling voor komend seizoen

Hoeveel plantjes of zaden

Je bent al snel geneigd (ik vorig jaar tenminste wel) om veel zaadjes te zaaien. Ik een zakje zaden zitten namelijk vaak tientallen zaadjes. Het is heel verleidelijk om alles te zaaien en maar te kijken waar het schip strandt. Het gevolg is dat je bijvoorbeeld wel 100 wortel plantjes hebt. Erg veel werk om al deze kleine plantjes te verzorgen en vervolgens allemaal uit elkaar te halen. Uiteindelijk zal je ze toch niet allemaal opkweken. Dit jaar plant ik alleen datgene wat ik ook van plan ben op te kweken (misschien een paar extra). Wat ook veel werk scheelt is het kopen van jonge plantjes.

20160418_192846~2

Aan de slag

Laat het kweekseizoen maar weer beginnen! Inmiddels komen de eerste aardappelplantjes alweer boven de grond en staat de vensterbank vol met kiemende en groeiende jonge plantjes. Binnenkort meer hierover.

Beelden: HomeStory.nl

 

Categories: Algemeen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>