blog-tegels-def

DIY: Bijzettafel met oud Hollandse tegels

In mijn vorige blog vertelde ik over de geschiedenis van deze oud Hollandse tegels. Heb je deze gemist? Lees m dan snel even.  Vandaag vertel ik welke bestemming de tegeltjes in mijn interieur hebben gekregen.

De tegels, afkomstig uit de oude keuken van mijn ouders, wilde ik graag een nieuwe bestemming geven in een modern interieur. Ik besloot een houten kubus ermee te betegelen. De kubus heeft vervolgens een functie als bijzettafel in mijn interieur gekregen.

Alle zijden van de kubus heb ik bekleed met de tegels. Op deze manier creeer je echt een kunst-stukje en vallen de oude tegeltjes niet in het niet in een modern interieur. Ook komen de tegels het beste tot zijn recht als je ze verwerkt zoals ooit bedoeld; netjes zij aan zij een oppervlakte geheel bedekkend. Het eindresultaat kan natuurlijk ook iets anders zijn dan een bijzettafel. Je kan denken aan het bekleden van een kolom in je interieur of een houten plaat, met een mooie lijst er om, voor aan de wand.

Ik ging aan de slag met de volgende materialen:

Houten kubus (40x30x25cm, Xenos)
Tegels (ongeveer 80 stuks)
Tegellijm (geschikt voor op hout)
Lijmkam
Tegelvoeg
Tegelsnijder

Bepaal van te voren de verdeling van de tegels, zodat de figuren mooi verdeeld zijn. Het lastigste is het om de tegels mooi op maat te snijden, daarna is het eenvoudig. Houd er rekening mee dat de tegels aan de bovenzijde van het tafeltje breder moeten zijn dan de bovenkant van de kubus, omdat er aan de zijkanten nog een laag tegels komt. Als je alle tegels mooi schoon hebt gemaakt en op maat hebt gesneden kun je beginnen met tegelen. Houd ruimte voor een mooie voeg. Met tegelvoeg werk je het geheel mooi af.
blog tegels 2
Geef het tafeltje een mooie plek in je interieur, het is een unieke blikvanger, met een verhaal!

Categories: DIY interieur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>